Ak aj Vy patríte k ľuďom, ktorí si radi predpestujú sadenice svojich obľúbených druhov, určite venujete veľa pozornosti aj procesu pikírovania. Aj v tomto prípade však platí známe pravidlo:“ pomaly ďalej zájdeš“.
Prečo píkírovať?
Po výseve je pikírovanie ďalší dôležitý krok domáceho pestovania. Píkírovaním dodáme klíčiacim rastlinám nový impulz pre správny rast. Rastlina tak dokáže nie len získať priestor pre rast, ale aj pre tvorbu koreňového systému.
Kedy pikírovať?
Ideálny čas na pikírovanie je obvykle v čase, kedy sa na priesadách okrem prvých klíčnych lístkov objavia aj dva pravé listy. To nám naznačuje, že priesada je dostatočne silná.
Ako píkírovať?
Pri pikírovaní platí jedno dôležité pravidlo a tým je jemnosť. Nechcete predsa aby sa vám klíčiaca priesada roztrhla alebo zalomila. Ideálne je si pri pikírovaní pomôcť si malou lopatkou, či ceruzkou, ktorou viete vytvoriť priestor pre správne uvoľnenie korienka a tak jednoducho uvoľniť priesadu.
Takto uvoľnenú priesadu vkladáme do nového substrátu a predpripravenej jamky. Na píkírovanie môžete využiť malé črepníky alebo sadbovače, ktoré sú prispôsobené na pestovanie sadeníc a aj na následnú manipuláciu pri výsadbe do záhonov.
Priesadu vkladáme do predpripravenej jamky, ideálne o kúsok hlbšie ako bola v pôvodnej nádobe, čím sa podporí lepšie zakorenenie.
Pridať komentár